Spaanse films in de bioscoop en online

tip

Bicicleta tv (documentaires en meer van Stef Biemans)
Stampot in Spanje (Andere tijden)
Onder de Spaanse zon (Andere tijden)
Spanje (archief afleveringen Andere tijden)

En linea | vídeos divertidos

Barack y Michelle Obama en una cena

En línea | películas y documentales

Lots of Kids, a Monkey and a Castle
De excentrieke, tachtigjarige Julita woont samen met haar man in het kasteel waar elke hoek en nok gevuld is met spullen. Ergens tussen al de zooi ligt ergens een doos met botten van Julita’s oma die werd geëxecuteerd tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Haar zoon, en de regisseur, Gustavo wil koste wat kost de botten vinden. Het begin van een filmproces dat veertien jaar lang zou duren.

Papa’s tango
Hannah mist haar verre vader. Ze is negen jaar en een dromer. Ze is heel gek op haar tangodansende vader. Na de scheiding van haar ouders besluit haar vader terug te gaan naar zijn geboorteland Argentinië. Door tangomuziek te luisteren kan ze in gedachten toch met hem dansen. Regie: Michiel van Jaarsveld

Un momento dado
Dertien Spanjaarden en Catalanen worden geïnterviewd over de vraag wat Johan Cruijff voor hem of haar persoonlijk én voor Catalonië heeft betekend. Regie: Ramón Gieling

The silence of others (El silencio de otros)
Filmmakers Almudena Carracedo en Robert Bahar laten de aanhoudende strijd zien van een groep slachtoffers van de Spaanse dictatuur onder generaal Franco. De documentaire is te zien op npostart.nl.

Op de website van de VPRO vind je de minireportages die Stef Biemans in Nicaragua heeft gemaakt voor Metropolis.tv.

Marcos is ook videojournalist voor Metropolis.tv en heeft minireportages gemaakt in Spanje over uiteenlopende onderwerpen. Op de website van de VPRO kun je deze reportages bekijken.

Krabbé zoekt Picasso
In de documentaireserie ‘Krabbé zoekt Picasso’ volgt Jeroen Krabbé het spoor van Pablo Picasso en zijn vrouwen door Frankrijk, Spanje en Italië.

Louis Carlos Galán: Kroniek van een aangekondigde dood
Luis Carlos Galán was de gedoodverfde winnaar van de Colombiaanse presidentsverkiezingen eind jaren tachtig. Met zijn speeches, die een regelrechte aanval waren op Pablo Escobar en zijn drugskartel, maakte hij zich geliefd bij het volk maar gehaat bij de drugsbaronnen. ‘Colombianen’, zo betoogde hij breed gesticulerend, ‘moeten weer trots worden op hun paspoort als ze bij de grens aankomen’.

Groen goud
Grote gebieden in Spanje verdrogen en worden verlaten als gevolg van verkeerd gebruikte landbouwsubsidies, onverstandig water- en landgebruik en grootschalige erosie. De bevolking keert het platteland de rug toe en trekt naar de steden, maar ook daar is de werkeloosheid groot. In Ayoo de Vidriales, een vergrijsd dorpje in het Spaanse binnenland, is landbouwkundig ingenieur Pedro Alonso Fernandez daarom begonnen om een stuk land te herstellen. Hij wil laten zien dat ook de Spaanse verziltte en geërodeerde gronden in werkelijkheid Groen Goud zijn.

Het wonder van Baskenland
Tegenlicht bivakkeert in het Baskische stadje Mondragón, waar het overgrote deel van de bevolking werkt in coöperaties. Elke werknemer is er mede-eigenaar en men beslist samen welke keuzes het bedrijf moet maken. Met succes, ook in deze economisch harde tijden. Mondragon maakt hoogtechnologische producten en is als 7e grootste bedrijf van Spanje uitgegroeid tot een multinational met vestigingen over de hele wereld.

De VPRO heeft een buitenlandpagina waar je per land documentaires kunt selecteren en kijken.

Bertine van Aalderen